
عنوان پایان نامه :
نقد و بررسي نظریه اعجاز قرآن در تفسير التحرير و التنوير
یک صفحه از متن پایان نامه فقط برای نمونه :
ابن عاشور مفسر مالکی مذهب، کتاب تفسیر التحریر و التنویر را در سی مجلد و با مقدمه ای مفصل نگاشته و در آن پیرامون اعجاز قرآن کریم نکاتی را بیان کردهاست که گاه دیگر مفسران بدان نپرداختهاند.
از شرایط اعجاز، عجز دیگران از همآوردی با آن است. قرآن کریم، همواره مخالفان خود را دعوت به مبارزه کرده است اما تاکنون کسی تاب ایستادن در برابر این تحدی را پیدا نکرده است. ابن عاشور به سیر نزولی آیات تحدی معتقد است. یعنی ابتدا تحدی، به آوردن کتابی همانند قرآن صورت پذیرفته، سپس به ده سوره کاهش یافته و در نهایت از مخالفان خواسته شده است که اگر در حقانیت این کتاب الهی تردید دارید یک سوره همانند آن را بیاورید.
ابن عاشور معتقد است هدف و حکمت اصلی خداوند از بیان حروف مقطعه در ابتدای برخی از سورهها، اثبات عجز مخالفان از همآوردی با این کتاب است بدین وسیله گویی خداوند میفرماید: ای مشرکان و کافران! این کتاب از همان حروفی است که با آن تکلم میکنید و در بینتان جاری است پس اگر میتوانید مثل آن را بیاورید! اما به راستی اگر مراد از این حروف، تحدی است پس مراد از تنوع این حروف چیست؟ اگر پاسخ تفنن و ملال آور نبودن آن باشد پس، تکرار این حروف در آغاز برخی از سور به چه معناست؟!
کمترین حد تحدی از نگاه ابن عاشورسه آیه است یعنی برابر با کوچکترین سوره قرآن.
از نظریات خاص ابن عاشور این است که امی بودن پیامبر، نه به عنوان وجه اعجازی بلکه مکملی بر اعجاز قرآن کریم است.
وجوه اعجاز در تفسیر التحریر و التنویر با تبعیت از آرا متقدمان، اما با رویکردها و بیانات جدیدی مطرح میشود. ایشان چهار وجه اعجاز را برمیشمارد.1- عالیترین سطح بلاغت و نظم الفاظ،2-نوآوریهای بلاغی و چینش الفاظ. ابن عاشور از این وجه با عنوان نوآوریهای قرآن یاد میکند.3- حقایق علمی و اخلاق و حکمت 4- اعجازغیبی. در فصول آینده به بررسی هر یک از این وجوه پرداخته خواهد شد.